El Global Land Analysis and Discovery (GLAD)
El laboratori Global Land Analysis and Discovery (GLAD) del Departament de Ciències Geogràfiques de la Universitat de Maryland investiga mètodes, causes i impactes del canvi global de la superfície terrestre. Les imatges d’observació de la Terra són la font principal de dades i la cobertura terrestre els seus canvies en són el tema d’interès principal.
Global Forest Change 2000-2023
El laboratori Global Land Analysis and Discovery (GLAD) de la Universitat de Maryland, en col·laboració amb Global Forest Watch (GFW), proporciona dades de pèrdua de boscos a escala global actualitzades anualment, derivades mitjançant imatges de sèries temporals de Landsat. Aquestes dades, són un indicador relatiu de les tendències espaciotemporals de la dinàmica de pèrdua de boscos a nivell mundial.
Els responsebles de les dades alerten d’algunes inconsistències que poden contenir, degudes a canvis tecnològics que van haver-hi durant el període que en tot cas mantenen la seva validesa en la identificació de tendències duran el període.
Els arbres es defineixen com a vegetació de més de 5 m d’alçada i s’expressen com a percentatge per cel·la de la quadrícula de sortida com a “percentuale de cobertura d’arbres de l’any 2000”.
La “pèrdua de coberta forestal” es defineix com una pertorbació de substitució, o un canvi d’un estat forestal a un estat no forestal, durant el període 2001-2023.
Les dades de Global Forest Change per a Catalunya
Com ja hem fet al capítol anterior, assaigem per tant aquestes dades per al territori català generant diferents mapes temàtics.
Superfície forestal a Catalunya l’any 2000
La primera dada que ens facilita aquesta font és la cobertura forestal l’any 2000. El primer mapa ubica la cobertura forestal/arbrada cuantificant-ne la densitat (en %), l’any 2000 que és el punt 0 per a determinar els canvis posteriors.
La segona dada és la ubicació de la pèrdua i l’any que es produeix. Així en el segon mapa, ubiquem la cobertura forestal de 2000, sobreposant-hi les zones on la cobertura s’ha perdut durant el període 2000-2023.
Hi hauria una tercera dada que se’ns facilita que seria les recuperacions de cobertura que s’esdevenen, però només les d’entre 2001 i 2012. No l’utilitzem per l’evident desequilibti que hi hauria amb les dades de pèrdues que cobreixen tot el període.
Visualitarem bosc inicial i pèrdues utilitzant el mode interactiu que permet apropar la imatge per identificar millor les ubicacions i valorar millor l’abast de la perdua. Si juguem amb les capes (a dalt a l’esquerra) veurem com les cel·les de les pèrdues se sobreposen a ubicacions de bosc.
Superfície forestal 2000 i pèrdues en el període 2001-2023