Multimapa ODS

</>

Introducció

Aquesta nota tècnica representa la conclusió de la feina realitzada en les 3 notes anteriors en les quals hem intentat centrar una metodologia i unes fonts de dades que ens permetin localitzar i quantificar el risc d’inundació als municipis d’una comunitat autònoma.

Primer, en la nota 6 vam intentar lligar les dades de CEMS-Floods amb les del GHSL, quantificant el risc d’inundació en termes de persones afectades. Vam descobrir que les dades GHSL són massa imprecises per al nostre objectiu.

Per això, en la Nota tècnica 7, vam optar per quantificar la inundació en termes d’extensió d’àrea residencial afectada, utilitzant sempre les dades del CEMS-Floods en concomitància amb les del Sistema de Información de Ocupación del Suelo en España (SIOSE). Aquesta metodologia ens va semblar donar bons resultats.

Tanmateix, en la Nota tècnica 8 vam descobrir 2 aspectes importants:

Amb el present treball, durem a terme tot el procés d’obtenir les dades d’àrees amb risc d’inundació, amb PR de 500 anys, obtenir les àrees residencials, visualitzar cartogràficament les àrees residencials en risc, calcular l’indicador Taxa d’àrea residencial en risc d’inundació per cada municipi de Catalunya, visualitzant-lo en un mapa.

Les dades del Servicio de Zonas Inundables Asociadas a Periodos de Retorno - MITECO

Com ja vam explicar a la Nota tècnica 8, la cartografia inclosa en aquest servei conté les àrees definides com a Àrees amb Risc Potencial Significatiu d’Inundació (ARPSI), obtingudes a partir de l’avaluació preliminar del risc d’inundació realitzada per les autoritats competents en matèria d’aigües, costes i protecció civil.

Es defineixen com ARPSI aquelles zones del territori per a les quals s’ha arribat a la conclusió que hi ha un risc potencial d’inundació significatiu o bé en les quals la materialització d’aquest risc es pugui considerar probable com a resultat dels treballs d’avaluació preliminar del risc d’Inundació (EPRI), realitzats a l’àmbit de cada demarcació hidrogràfica, en compliment de l’article 5 del Reial Decret 903/2010, de 9 de juliol, d’avaluació i gestió de riscos d’inundació, que transposa la Directiva 2007/60/CE, relativa a l’avaluació i la gestió dels riscos d’inundació.

La delimitació de les ARPSI es realitza sobre la base de l’avaluació preliminar del risc inundació, que s’elabora a partir de la informació fàcilment disponible, com ara dades registrades i estudis d’evolució a llarg termini, incloent-hi l’impacte del canvi climàtic, i tenint en compte compte les circumstàncies actuals d’ocupació del sòl, l’existència d’infraestructures i activitats per a protecció davant d’inundacions i la informació subministrada pel Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables i per les administracions competents en la matèria.

Les dades es descarreguen a aquesta pàgina. Cal triar la zona i el PR (10, 50, 100, 500).

SIOSE - Sistema d’Informació d’Ocupació del Territori

D’altra banda, per obtenir l’extensió de l’àrea residencial afectada, hem utilitzat les dades del SIOSE.

També l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya - ICGC disposa de les dades esmentades, però presenta algunes diferències en la classificació respecte al SIOSE, amb la qual cosa hem utilitzat aquesta font per facilitar, a més, la reproductibilitat de la nostra metodologia en altres comunitats autònomes.

Les dades es poden descarregar a aquesta pàgina. En el marc d’aquesta feina, utilitzem les dades SIOSE en lloc dels SIOSE AR, perquè són més àgils de descàrrega, encara que no tan definides i actualitzades.

Les cobertures que s’han seleccionat són les estrictament residencials, és a dir les classificades amb els CODIIGE 111 - Casc, 112 - Eixample i 113 - Discontinu (urbanitzacions i similars), excloent-ne totes les altres (àrea verda urbana, industrial, servei dotacional, aeroport, etc.), descrites al manual de descàrrega (Annex II).

Visualització de les zones inundables a la província de Barcelona

Visor del risc d’inundació amb màxim PR (500). Província de Barcelona

Font de les dades: “© Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico” &
Instituto Geográfico Nacional. (2014). SIOSE. 1:25.000. Madrid.

Càlcul i visualització de la Taxa de d’àrea residencial en risc d’inundació amb PR = 500

Mapa de % d’àrea residencial en risc d’inundació amb màxim PR (500), per municipi

Font de les dades: “© Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico” &
Instituto Geográfico Nacional. (2014). SIOSE. 1:25.000. Madrid.


Font de les dades: “© Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico” &
Instituto Geográfico Nacional. (2014). SIOSE. 1:25.000. Madrid.

Conclusió

A tall de conclusió -no només d’aquesta nota, sinó de tot el procés d’investigar metodologia i dades per tal d’obtenir un indicador vàlid i fiable per a l’ODS 11 que es pugui afegir al nostre Panell d’indicadors dels ODS als municipis-, podem considerar l’indicador que hem obtingut i la metodologia per fer-ho com a idonis per al multipanell.